Homepage Chiropractie Doetinchem
Bel voor een afspraak 0314 - 323425 Boek hier uw online afspraak
 

Artrose

Vrijwel iedereen die een jaartje ouder wordt, is er aan onderhevig: slijtage. In de medische wereld ook wel degeneratie of artrose genoemd. Artrose kan in gewrichten op verschillende plekken van het lichaam voorkomen. Het proces bestaat uit verschillende fases, elk met verschillende kenmerken.

In de eerste fase van slijtage treedt een afname van kraakbeen op. Hierdoor veranderen niet alleen de bewegingspatronen van een gewricht, tevens komt er vaak meer speling op het gewricht en de spieren en kapsels daar omheen. Deze fase is daarom ook wel de instabiele fase genoemde. Een veel voorkomend symptoom van mensen in deze fase is het hebben van felle pijnscheuten, bijvoorbeeld bij ongecontroleerde bewegingen. Ook is bij mensen die regelmatig last hebben van kortdurende hevige rugpijn, ook bekend als spit of lumbago niet zelden deze eerste fase van slijtage een oorzaak van de klachten.

Als een reactie op de toename van bewegelijkheid van het gewricht begint het lichaam actie te ondernemen door de extra bewegelijkheid zoveel mogelijk te beperken. Er ontstaan botwoekeringen en de gewrichtskapsels worden strakker getrokken. Hierdoor worden ook de spieren strakker. Het gevolg: stijfheid. Indien de gewrichtsruimtes te klein worden (bijvoorbeeld door het te veel afslijten van kraakbeen of door te grote botwoekeringen), is het mogelijk dat er zenuwen bekneld raken. Naast de stijfheid ontstaan in dit geval meestal tintelingen, doofheid of een “wattig” gevoel, of willekeurige spierkrampen.

Uw chiropractor helpt u graag bij uw slijtage klachten. Uiteraard is het niet mogelijk de reeds ontstane artrose weg te nemen. Wel kan er advies gegeven worden hoe u verdere degeneratie zo veel mogelijk kunt tegengaan. Echter, vooral zal worden geprobeerd door middel van chiropractische technieken en oefeningen de gewrichten zo stabiel en, in de latere fase, zo soepel mogelijk te houden. Hierdoor nemen spier- en gewrichtsklachten vaak drastisch af. Het devies “leer er maar mee leven” is dus gelukkig niet altijd op z’n plaats.

Maak een afspraak

Aanrader

Kan weer goed lopen!

Lees meer


Chiropractie Doetinchem © 2016