Online afspraak maken en beheren
Bel voor een afspraak:
(0314) 323425
Chiropractie Doetinchem
Openingstijden
Maandag08.00 - 17.30 uur
Dinsdag11.00 - 20.30 uur
Woensdag08.00 - 17.30 uur
Donderdag08.00 - 20.30 uur
Vrijdag08.00 - 15.30 uur
Online afspraak maken en beheren
Bel voor een afspraak:
(0314) 323425
Hernia en ischias

Hernia en ischias

Hernia en ischias

Ischias is geen diagnose maar een benaming van uw klacht of symptoom; ischias is een zenuwpijn die uitstraalt in het been en/of de bil. De aandoening ontleent zijn naam aan de bijbehorende zenuw: Nervus Ischiadicus. Deze zenuw vormt zich vanuit de onderrug en loopt langs de bil naar de achterkant van het been, de kuit en de voet. Wanneer ergens langs deze baan teveel druk op de zenuw ontstaat kan deze ontstoken en/of geïrriteerd raken. Een bekende oorzaak is een hernia, toch kan de zenuw ook op andere plekken bekneld raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de bil, hierdoor ervaart u uitstralingspijn (ischias) in het been.

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw en hierdoor kunnen pijnklachten in uw been ontstaan. Eventuele bijverschijnselen zijn uitval van uw zenuw.

Oorzaak
Het is niet altijd duidelijk hoe een hernia ontstaat. Dit kan komen door het uitvoeren van zwaar werk of werk waarbij men veel voorover staat of bukt. Echter, ook gebrek aan lichaamsbeweging en langdurig zitten kunnen leiden tot een hernia. In beide gevallen is het ontstaan van de hernia een geleidelijk proces, al kunnen uw klachten plotsklaps de kop opsteken. Ondanks dat de hernia niet erfelijk is kan deze wel degelijk bij meerdere leden binnen uw familie voorkomen. De oorzaak hiervan ligt mogelijk in het herhalen van gewoontes in levensstijl die uw kans op een hernia vergroten. Denk hierbij aan roken en wel/niet sporten.

Herkennen van een hernia
-Pijnlijk en/of tintelend/doof gevoel in één been, veelal ook onder de knie
-Verergering van pijn bij niezen, hoesten, druk zetten en bepaalde houdingen
-Sporadisch krachtverlies in het been
-Lage rugpijn, echter veelal niet overheersender dan de pijn in uw been


Huisarts

Een 'grote' hernia kan zorgen voor controleproblemen over blaas en darmen, in dit geval dient u met spoed uw huisarts te raadplegen voor een doorverwijzing naar de neuroloog.

Behandeling door Chiropractie Doetinchem
Veruit de meeste hernia's kunnen herstellen zonder een operatie, vaak kunnen wij met onze behandeling uw herstelproces versnellen. Binnen onze praktijk hanteren we verschillende technieken voor de behandeling van uw hernia of ischias. Dit heeft als doel het vergroten van de zenuwruimte en uw beweeglijkheid, zodat de irritatie rondom uw zenuw vermindert. Hierbij passen wij onder andere rek- of tractietechnieken toe. Ook manipulatietechnieken en technieken die gericht zijn op het verminderen van uw spierspanning zijn hierbij toepasbaar. De behandeling is veelal pijnloos en uiteraard aangepast aan uw mogelijkheden.